Laagste aantal faillissementen van deze eeuw

Afgelopen jaar zijn 3.144 bedrijven en instellingen (zonder eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal van deze eeuw. Dat meldt het CBS.

In december 2018 zijn er wel 50 bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november. In mei 2013 piekte het aantal faillissementen. Sindsdien is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna is het aantal faillissementen echter drie maanden op rij gestegen. Wel is het jaartotaal dus lager dan eerdere jaartotalen deze eeuw.

Met 3.144 failliete bedrijven en instellingen in 2018 was het aantal 4,5 procent lager dan in 2017. De daling is wel een stuk kleiner dan in de vier voorgaande jaren. In de meeste bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) het sterkst. Verder is ook het aantal faillissementen in de financiële dienstverlening sterk afgenomen. Relatief gezien namen de faillissementen het meest af in de verhuur en handel van onroerend goed (48 procent). Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 687.